Construction of an upgradable wooden house

for Interval

Interval is developing the MBE project (‘MBE’ being the French acronym for ‘upgradable wooden house’), which consists in designing upgradable, ecological housing units with low charges and controlled budgets.

This project was launched in 2012.

All the flooring, wall and ceiling modules for the 70 m2 prototype house are built by their staff on a work integration programme in their workshops in Noyers-sur-Cher. They are then assembled directly on site. For the MBE house to adapt to all types of ground, the association has decided to use metal piles instead of traditional foundations. The Technopieux piles are wound into the ground and then support the load-bearing pine joists.

Following the assembly of the structure, the following operations are performed: fitting of windows and doors, sealing of the roof (which will then be covered with pre-cultivated planters), fitting of the outdoor rain barrier, airtightness sealing works, fitting of cladding on three façades and of hemp bricks on the fourth façade and, lastly, application of finishing coats.

For the building services (electricity, plumbing, double-flow mechanical ventilation, etc.), Interval called on local contractors.

The assignment performed by Beatrix RAMIREZ and then Katerina FARCYconsisted in assisting the association with several technical aspects to finalise the project, but also to help strike the right balance between the selection of ecological materials and the final cost of the house, the objective being to make it accessible to low-income households.

They left with the Artelia Foundation :

Catherine COATES

Catherine COATES

Artelia International - London
Gabriel MENGIN

Gabriel MENGIN

Guillaume DELORME

Guillaume DELORME

Artelia Ville & Transport - Strasbourg
Nicolas BOURLIOUX

Nicolas BOURLIOUX

Others projects :